sobota, 9 lutego 2013

Z owsianą kruszonką ciasto z jabłkami; orkiszowe razowe

Składniki:

> ciasto
150g mąki orkiszowej razowej
150g mąki pszennej tortowej
100g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1.5  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 średnie jabłka (pokrojone w małą 
kostkę)
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu

> kruszonka
50g płatków owsianych
40g cukru pudru
80g mąki razowej
100g zimnego masła
(łączymy sypkie składniki, wyrabiamy lekko z posiekanym masłem)

 Wykonanie:

1. Nastawiamy piecyk na 180 stopni z funkcją góra/dół.
2. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę i osypujemy cynamonem.
3. W jednej misce miksujemy jajka, cukier, cukier z wanilią na puszysto. 
Dolewamy olej i maślankę i mieszamy.
4. W drugiej misce przesiać obie mąki, proszek, sodę, szczyptę soli.
5. Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą łyżki, dodajemy pokrojone jabłka, posypujemy wszystko kruszonką.
Pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, nie pieczemy za długo bo ciasto będzie przesuszone.

Źródło - Zufikowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...