niedziela, 3 marca 2013

Crunchy owsiane ciasteczka kokosowe ze złocistymi...

...płatkami kukurydzianymi - do chrupnięcia! :]


Składniki (ok.45 sztuk):

- 100g owsianych płatków zwykłych
- 60g skruszonych płatków kukurydzianych (lub owsianych płatków błyskawicznych)
- 120g pszennej mąki pełnoziarnistej (typ 2000)
- 110g miękkiego masła
- 1 jajo kurze
- 200g cukru jasnego brązowego
- 1 średniej wielkości laska wanilii
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 100g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki 'krem', po czym ucierając dalej, z wolna dodaj kolejno ziarenka z wanilii oraz jajo - wyrób z mieszanką składników suchych, do uzyskania zwartej kleistej kuli ciasta - nabierając po 1 czubatej łyżeczce porozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze - wstaw zaraz do rozgrzanego już do 180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20-25min, do chwili wyrazistego przyrumieniania.
Gotowe ciasteczka wyjąwszy wraz z blachą z piekarnika, odczekawszy chwilę by nieco się 'ścięły' (są jeszcze delikatne!), wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i odstaw do zupełnego ostygnięcia i stwardnienia.

Smacznego owsianego! :]

! ważne, by ciasteczka te przechowywać  w miejscu chłodnym i suchym(!) - inaczej szybko wchłoną wilgoć z otoczenia i przestaną być takie - 'crunchy' - chrupiące ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu - Sto Kolorów Kuchni

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...