czwartek, 21 marca 2013

Z owsianym nadzieniem bułeczki fantazyjne

 (poniższy przepis w niezmienionej formie wraz z fotografią pochodzą ze strony Cafe Babilon - zapraszamy na bloga autorki! :])


Składniki - ciasto:

35dkg mąki pszennej
25dkg mąki pszennej razowej
3 łyżki cukru
2,5dkg świeżych drożdży
25dkg twarogu
10dkg miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki ciepłej wody
do posmarowania i wysypania blaszki: 1 łyżka oleju i np. otręby lub śruta zbożowa

Wykonanie:

Drożdże zasypać cukrem, odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować.

Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. 

Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.

Składniki - nadzienie:

25dkg płatków owsianych
3 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki miodu


Wykonanie:

Na patelni  zrumienić na złoty kolor płatki owsiane, dodać pozostałe składniki.

Prażyć wszystko razem kilka minut.Wystudzić, mieszając co jakiś czas, żeby płatki się nie posklejały.

Z 2/3 wyrośniętego ciasta uformować wałek i pokroić go na 12 części. Każdą z nich rozwałkować tworząc koło.

Do pozostałej części ciasta wsypać płatki, wymieszać, podzielić także na 12 części i uformować z nich kulki.


Kulki układać na kółkach, łączyć dwa przeciwległe brzegi kółek i docisnąć, aby dokładnie się skleiły.

Układać na wysmarowanej blaszce (po 6 na każdej) zachowując duże odstępy. Wstawić do  lekko ciepłego piekarnika (50-60 stopni) i zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Źródło - Cafe Babilon

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...