29 marca 2013

Owsiane batoniki z otrębami i bakaliami


Składniki:

200 gram płatków owsianych górskich
40 gram otrębów (u mnie owsiane)
90 gram migdałów
100 gram słonecznika
130 gram suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
80 gram masła, 
180 gram miodu
90 gram brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 160-170°C. Płatki owsiane, otręby wysypać na blaszkę i włożyć do piekarnika, prażyć przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie spaliły.Migdały pokroić i uprażyć delikatnie na suchej patelni, uprażyć również w ten sposób słonecznik.

 Masło włożyć do garnka. Roztopić, dać do niego cukier, miód, sól i gotować około minuty, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać uprażone płatki, słonecznik, migdały, kokos, żurawinę i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23 na 28 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć gotową masę. Odczekać około 5 minut, aż masa trochę przestygnie i dokładnie ręką ugnieść (przyciskać), aż powierzchnia będzie równa. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-30 minut w temperaturze 160°C, aż nabierze złotego koloru.Ostudzić i pokroić na kawałki.

Źródło - W Kuchennym Amoku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.