czwartek, 21 marca 2013

Owsiane batoniki z ziarnami

 (poniższy przepis w niezmienionej formie wraz z fotografią pochodzą ze strony Cafe Babilon - zapraszamy na bloga autorki! :])


Składniki:

1/2 szklanki ziaren (słonecznik, dynia)
15dkg masła
10dkg cukru trzcinowego Diamant
2 łyżki płynnego miodu
10dkg suszonych żurawin (można użyć 
rodzynek)
25dkg płatków owsianych (nie błyskawiczne, ale zwykłe!!!)
szczypta soli
20dkg czekolady mlecznej

Wykonanie:
Nasiona uprażyć na patelni na lekko złoty kolor. Ostudzić i posiekać. Masło, oba cukry oraz miód roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić. 

W dużej misce wymieszać płatki owsiane z żurawiną, dodać posiekane nasiona i sól. Wlać jeszcze ciepłe masło z cukrami i dokładnie wymieszać. 

Mieszaninę wyłożyć na prostokątną lub kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam foremki 20x30 i wyszły mi takie cienkie "czekoladki"). Masę równomiernie rozprowadzić i dość mocno ugnieść. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na masę. Wystudzić i pokroić.

Źródło - Cafe Babilon

4 komentarze:

  1. są niesamowite... teraz trochę żałuję że uzupełniłam zapasy na takie batoniki dzisiaj na zakupach w sklepie

    OdpowiedzUsuń
  2. no to chyba wiem jaki smakołyk powędruje ze mną na weekendowy zjazd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od jakiegoś czasu chodzą za mną takie batony. Po pierwsze uwielbiam ich smak, po drugie są bardzo praktyczne, no i zdrowe. Zamiast lunchu czy pokruszone do miski pełnej jogurtu. Zdecydowanie muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...