29 marca 2013

Owsiane bułeczki drożdżowe


Składniki:

mąka pszenna - 300 gram
maka owsiana lub zmielone płatki owsiane - 100 gram
płatki owsiane górskie - 50 gram
jogurt naturalny - 150 gram
łyżeczka cukru
drożdże - 25 gram
1 łyżeczka soli
woda ciepła - pół szklanki

Wykonanie:

Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie i łyżeczce cukru i łyżeczce mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę pszenną przesiać, połączyć z mąką owsianą i płatkami, dodać jogurt, rozczyn, sól i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i wywałkować na prostokąt o grubości około 2 cm, o wymiarach około 10x20 cm, podzielić na 8, 9 kwadracików, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami, piec około 20 -25 minut w temp 180 stopni.

Źródło - W Kuchennym Amoku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.