17 marca 2013

Owsiane ciasteczka bez mąki i jaj; migdałowe lub orzechowe



Składniki (ok.24 szt):

- 375ml owsianych płatków zwykłych
- 62,5ml owsianych otrębów
- 250ml mączki z migdałów
- 100g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 83,3ml jasnego brązowego cukru
- 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (-opcjonalnie; TU)

Wykonanie:

Masło w misie rozetrzyj na gładki 'krem', po czym ucierając dalej dodaj cukier, miód i wodę oraz mieszankę składników suchych, do uzyskania zwartej, lekko kleistej masy – nabierając po 1 czubatej łyżeczce, formuj kształtne kulki i rozkładaj w odstępach na pokrytej już papierem do pieczenia blasze, lekko równomiernie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego do temp.190C piekarnika i piecz ok.8-10min., do chwili wyrazistego przyrumieniania wierzchów
Gotowe ciasteczka ostrożnie (gdyż są jeszcze delikatne i dość miękkie!) wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak pozostaw nań do całkowitego ostygnięcia i nabrania chrupkości.

Smacznego owsianego! :]

! owsiane ciasteczka wypiekane bez mąki, na bazie dowolnie wybranych orzechów/pestek/ziaren, należy koniecznie przechowywać w miejscu chłodnym i suchym(!) - najlepiej w specjalnym zamykanym pudełku, czy puszce, na tego typu drobne wypieki, ponieważ bardzo szybko chłoną wilgoć z otoczenia, miękną i mogą zapleśnieć.



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu - Waniliowa Kuchnia

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.