niedziela, 17 marca 2013

Owsiane ciasteczka bez mąki i jaj pieczone...

...migdałowe, czy orzechowe...


Składniki (ok.24 sztuki):

- 375ml owsianych płatków zwykłych
- 62,5ml owsianych otrębów
- 250ml mączki z migdałów
- 100g miękkiego masła
- 83,3ml jasnegobrązowego cukru
- 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (-opcjonalnie)

Wykonanie:

Masło w misie rozetrzyj na gładki 'krem', po czym ucierając dalej, z wolna kolejno dodaj cukier, miód i wodę (ew. także szczyptą proszku do pieczenia) oraz mieszankę składników suchych, do uzyskania zwartej, lekko kleistej masy ciasta – nabierając po 1 czubatej łyżeczce, formuj w dłoniach kształtne kuleczki, rozkładając w odstępach na pokrytej już papierem do pieczenia blasze i nieco doń równomiernie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego już do temp.190C piekarnika i weń przetrzymaj ok.8-10min.; do chwili wyrazistego przyrumieniania wierzchów
Gotowe ciasteczka ostrożnie (gdyż są jeszcze delikatne i dość miękkie!) wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i nań pozostaw nań do czasu całkowitego ostygnięcia i nabrania chrupkości.

Smacznego owsianego! :]

! owsiane ciasteczka wypiekane bez mąki, na bazie dowolnie wybranych orzechów/pestek/ziaren, należy koniecznie przechowywać w miejscu chłodnym i suchym(!) - najlepiej w specjalnym zamykanym pudełku, czy puszce, na tego typu drobne wypieki, ponieważ bardzo szybko chłoną wilgoć z otoczenia, miękną i mogą zapleśnieć.

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu - Waniliowa Kuchnia

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...