16 marca 2013

Owsiano-pszenne bułeczki-chałeczki

Składniki:

30 gramów świeżych drożdży
250 gramów mąki (najlepiej typ 650, czyli mąka bułkowa)
250 gramów płatków owsianych
50 gramów miodu
10 - 15 gramów soli
pół łyżeczki cukru
50 gramów niesolonego masła, rozpuszczonego
250 - 300 ml ciepłego mleka (temp. około 36 stopni C - po włożeniu palca do mleka nie powinno być czuć zimna ani gorąca) 
mak do posypania bułek (opcjonalnie) 

Wykonanie:

1. W 1/3 szklance ciepłego mleka rozpuść pokruszone drożdże i cukier. Dodaj do mieszanki pół szklanki mąki. Przykryj naczynie, w którym znajduje się rozczyn, ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, sól, masło, miód, płatki owsiane - wyrabiaj i stopniowo dodawaj pozostałe mleko - mleka dodaj tylko tyle, aby ciasto było miękkie, ale odchodziło łatwo od rąk - powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. 
3. Podziel ciasto na około 5 części. Z każdej z nich uformuj kulę. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. 
4. Każdą kulę podziel na 3 równe i podłużne wałeczki - zapleć je w warkocz. Posyp makiem i ponownie odstaw do wyrośnięcia - tym razem na 45 - 50 minut. 
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 - 30 minut. 
6. Rumiane bułeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego :)

Źródło - Przepisy Aleksandry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.