16 marca 2013

Owsiano-żytni zakwas na żurek

Składniki:

pół szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000, mąka żurkowa)
800ml-1 litr wody (przegotowanej i ciepłej)
2 ząbki czosnku
7 łyżek otrębów owsianych lub zmielonych płatków owsianych 
2 ziarenka czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

Wykonanie:

1. Do dużego i wysokiego naczynia wsyp mąkę i otręby (płatki) owsiane zalej je ciepłą wodą.
2. Czosnek obierz i lekko zgnieć nożem. Przełóż go razem z pozostałymi składnikami do słoika. Przykryj naczynie ściereczką. 
3. Zakwas codziennie zamieszaj. 
4. Kiedy zakwas zacznie się rozwarstwiać i będzie kwaskowaty - jest gotowy do użycia w żurku. Może to zająć 3-5 dni. 
5. Z gotowego zakwasu wyjmij liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i czosnek. Przechowuj  lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce. Powinien być użyty w ciągu tygodnia (czasami jest OK jeszcze po dwóch tygodniach).  

Smacznego :) 

Źródło - Przepisy Aleksandry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.