24 marca 2013

Z grubego owsa zakwas...

...na pieczywo oraz tradycyjny polski żur wielkanocny!

Owsiany żurek, w odróżnieniu od tego sporządzanego na bazie zakwasu żytniego, jest bardziej delikatny w smaku, mniej kwaśny. Charakterystyczna owsiana nutka pysznie harmonizuje tu z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie miał okazji, by skosztować białego barszczyku w takiej owsianej wersji – warto się teraz zdecydować!


>Składniki (500ml):

- 125ml mączki ze 'świeżo' zmielonego, całego ziarna owsa
- 500ml wody; przegotowanej letniej (ok.30-35C)
- 2 listki laurowe; suszone
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 2 ząbki polskiego czosnku; przekrojone na trzy cząstki
- piętka chleba owsianego na zakwasie (przepis na blogu)

>Wykonanie:

W wyparzonym naczyniu kamionkowym zalej wodą mąkę z kawałkiem chleba, czosnkiem i resztą podanych przypraw i wszystko to razem wymieszaj drewnianą łopatką – nakryj szczelnie czystą lnianą ściereczką (najlepiej przewiązując ją naturalnym sznurkiem, by się nie zsuwała) i odstaw w miejsce ciepłe na ok.3-5 dni*. W trakcie warzenia codziennie przemieszaj zakwas drewnianą, wyparzoną łyżką.

* czas ważenia zakwasu zależy od temperatury otoczenia - im jest cieplej, tym prędzej dojrzeje (wydziela wtenczas specyficzny 'kwaśny' zapach i 'bąbelkuje'). Najodpowiedniejszą temperaturą  byłoby  22-30C

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Owsiany żurek wielkanocny 

w chlebowych miseczkach



>Składniki:

(żurek - ok.3-4 porcje)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 białe kiełbaski; surowe (przepis na blogu)
- 120-150g surowego boczku
- 1 duża zwykła biała cebula
- 1-1,5l świeżej wody
- 1 duża marchewka
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1/4 dużego selera
- 2-3 duże ząbki czosnku
- szczypta suszonego majeranku, czarnego pieprzu świeżo mielonego i soli morskiej do smaku
- 3-4 duże ziemniaki
- 250ml gotowego zakwasu owsianego; odcedzonego (przepis powyżej :))
- 2 łyżki słodkiej śmietany 30% (przepis na blogu)
- 1-1,5 płaskiej łyżki świeżego chrzanu (przepis na blogu)
+ do podania - po 1 ugotowanym na twardo jaju na porcję oraz chlebowe miseczki

(chlebowe miseczki - 4 sztuki)
- 600-630g białej mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 białko jaja kurzego
- 0,5 łyżeczki białego cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 300ml letniej wody
- 20-25g świeżych drożdży
+ 1 żółtko jaja kurzego i 3 łyżki krowiego mleka 3,2%, płatki owsiane zwykłe

>Wykonanie:

(miseczki chlebowe)
w letniej osłodzonej wodzie rozpuść drożdże, po czym wsiej przez sito mąkę, dodaj sól, białko i oliwę, i wyrób na jednolicie gładką, miękką, nie przywierającą do dłoni kulę – nakryj lnianą ściereczką i pozostaw w miejscu ciepłym na ok.60min, do podwojenia objętości – ponownie krótko zagnieć i podziel na 4 równe części; z każdej uszczknij nieco i sformuj kształtną kulkę wielkości mniej więcej średniego orzecha laskowego; duże kawałki kolejno spłaszczaj na krągłe placuszki i trzykrotnie podwinąwszy brzegi  do środka (jak sakiewki), sformuj w krągłe buły – wszystkie przygotowane części rozłóż w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze (te większe złączeniami do dołu) i pozostaw j/w na ok.30min wypulchniana – pędzlem posmaruj rozmąconym w mleku żółtkiem; małe kulki umieść na środku dużych tak, by dobrze się przylepiły, tworząc tym samym uchwyt 'pokrywki' – okraś boki bułek z każdej strony płatkami owsianymi – wstaw do rozgrzanego do temp.190-200C piekarnika i piecz ok.20-30min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchów oraz suchości środka.
Gotowe bułeczki-miseczki wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak pozostaw na całą noc, by całkowicie ostygły i ciasto dobrze się 'zwarło' – ostrym długim nożykiem poodcinaj wierzchnie 'pokrywki z uchwytem' i wydrąż nieco miąższu ze środka bułek (ale nie nazbyt, by wypełnione zupą nie przesiąkały za szybko!).
(żurek)
kiełbasę pokrajaj w talarki, boczek w kosteczkę – podsmaż w rondelku na oleju z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, po czym zalej wodą i dodawszy oczyszczone warzywa korzeniowe, gotuj na średnim ogniu ok.20-35min – miękkie warzywa odłów w wywaru, dorzuć skrojone w kostkę ziemniaki, posiekany drobniutko czosnek oraz przyprawy suche do smaku – gotuj kolejnych ok.20-25min; pod sam koniec wlej przygotowany j/w owsiany zakwas i zahartowaną śmietanę – doprowadź do zawrzenia, dla lekkiego zagęszczenia, po czym wmieszaj chrzan i ew. dopraw jeszcze wedle własnego uznania.
Gotowy żurek serwuj w chlebowych miseczkach i z wkładką ugotowanych na twardo jaj.



Źródło - (żurek) Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny;
            (miseczki chlebowe) wg przepisu KotletTv (lekka modyfikacja)

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że zupy z proszku/ze słoika kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki typu polepszacze, regulatory i konserwanty (m.in. syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, E150c-karmel amoniakalny, E-250-azotyn sodu, E407-karagen, E412-guma guar, E415-guma ksantanowa, E417-guma tara, E450-difosforany sodu i potasu, E451-trifosforany sodu i potasu, E452-polifosforany, E621-glutaminian sodu, E635-rybonukleotydy disodowe, E1422-acetylowany adypinian diskrobiowy, bliżej nieokreślone 'aromaty' oraz 'barwniki').
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. MOM-mięso oddzielone mechanicznie, mleko/śmietana w proszku, żółtka/jaja w proszku, mąka pszenna/kukurydziana/ziemniaczana, skrobia modyfikowana, zbyt duża ilość oleju czy płynu, nieodpowiednie proporcje składników z przewagą tanich).
- mogą mieć nieodpowiedni zapach i smak.
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
  
! Dobrej jakości zupy...
... mają na opakowaniu/słoiku zarówno nazwę dokładnie określającą rodzaj zawieranej zupy, jak i informację odnośnie daty przydatności do spożycia (nie dłuższą niż 2dni od produkcji) oraz zawartości składników wykorzystanych do produkcji - najlepszą i najbardziej wartościową zupą jest zupa ze słoika, zawierająca kilka składników wyłącznie naturalnych, charakterystycznych i niezbędnych dla uzyskania wybranego rodzaju zupy (przykładowo, zupa pomidorowa krem: pulpa pomidorowa-ilość w procentach [im więcej, tym lepiej], marchew, cebula, woda, olej roślinny + zioła i przyprawy naturalne, w tym sól i ew.cukier / koncentrat żuru - woda, mąka żytnia, sól + przyprawy naturalne j/w / zupa krupnikowa: kasza jęczmienna, kurczak-ilość procentowa j/w, woda, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, olej + przyprawy naturalne j/w).
... mają konsystencję wyraźnie świeżą; ew. kawałki poćwiartowanego mięsa są całe, duże, nie poszarpane, zabarwione jednolicie; ew. dodatki mączne (np.makaron/kluski/uszka) są jędrne, nie nazbyt twarde ale też nie rozmiękłe i rozpadające się, jednolicie zabarwione; szatkowane warzywa są miękkie ale nie rozgotowane, zabarwione jednolicie; wkład nie pływa luźno w zalewie, ale jest nią całkiem pokryty; zawartość treści stałej nie jest ściśle upakowana w słoiku; na powierzchni nie oddziela się gruba warstwa tłuszczu (dopuszczalne drobne 'oczka rosołowe' olejów roślinnych i cienkie 'kry' tłuszczu zwierzęcego); nie są oślizgłe i ciągnące.
... mają barwę świeżą, wyrazistą, soczystą (zależnie od rodzaju wkładu), jednolitą bez przebarwień; zalewa jest wybarwiona jednolicie z ew. cętkami przypraw naturalnych (zależnie od jej rodzaju). 
...smak wyrazisty, charakterystyczny dla danego rodzaju zupy oraz wykorzystanych przypraw; nie mogą być za kwaśne, słodkie ani przesolone, smaki się równoważą; nie wydzielają przykrego zapachu.
... posiadają certyfikat jakości oraz informację o braku zawartości GMO.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.