niedziela, 24 marca 2013

Z grubego owsa zakwas nie wyłącznie na pieczywo...

...ale także, jak najbardziej! - na tradycyjny nasz polski żur wielkanocny!

Owsiany żurek w odróżnieniu od tego najczęściej sporządzanego na bazie zakwasu żytniego, jest bardziej delikatny w smaku, mniej kwaśny; charakterystyczna owsiana nutka pysznie harmonizuje tu z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Jeśli ktoś z Was jeszcze nie miał jeszcze okazji, by skosztować białego barszczyku w takiej owsianej wersji - warto się teraz zdecydować!
Jeszcze dziś, najdalej jutro, nastawiony zakwas zdąży dojrzeć i będzie gotów akurat na same Święta Wielkanocne :]


Składniki (500ml):

- 125ml mączki ze 'świeżo' zmielonego, całego ziarna owsa
- 500ml wody; przegotowanej letniej (ok.30-35C)
- 2 listki laurowe; suszone
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 2 ząbki polskiego czosnku; przekrojone na trzy cząstki
- piętka chleba owsianego na zakwasie; najlepiej wypieku domowego ;P

Wykonanie:

W wyparzonym wrzątkiem naczyniu kamionkowym zalej wodą mąkę wraz z kawałkiem chleba, czosnkiem i resztą podanych przypraw i dobrze to razem wymieszaj drewnianą łopatką – nakryj szczelnie czystą lnianą ściereczką (najlepiej przewiązując ją naturalnym sznurkiem, by się nie zsuwała) i odstaw w miejsce ciepłe na ok.3-5 dni*; w trakcie warzenia, codziennie przemieszaj zakwas drewnianą, wyparzoną łyżką.

* czas ważenia zakwasu zależy od temperatury otoczenia - im jest cieplej, tym prędzej dojrzeje (wydziela wtenczas specyficzny 'kwaśny' zapach i 'bąbelkuje'). Najodpowiedniejszą tu temperaturą otoczenia byłoby od 22-ok.30C

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny


W przeciągu paru kolejnych dni uzupełnię tę notkę o przepis na wspomniany wyżej, dobry żur owsiany :]

 
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Owsiany żurek wielkanocny 

w chlebowych miseczkach



Składniki:
(żurek - ok.3-4 porcje)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 białe kiełbaski; surowe
- 120-150g surowego boczku
- 1 duża zwykła biała cebula
- 1-1,5l świeżej wody
- 1 duża marchewka
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1/4 dużego selera
- 2-3 duże ząbki czosnku
- szczypta suszonego majeranku, czarnego pieprzu świeżo mielonego i soli
morskiej do smaku
- 3-4 duże ziemniaki
- 250ml gotowego zakwasu owsianego; odcedzonego (przpeis powyżej :))
- 2 łyżki słodkiej śmietany 30%
- 1-1,5 płaskiej łyżki świeżego chrzanu
+ do podania - po 1 ugotowanym na twardo jaju na porcję oraz chlebowe
miseczki

(chlebowe miseczki - 4 sztuki)
- 600-630g białej mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 białko jaja kurzego
- 0,5 łyżeczki białego cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 300ml letniej wody
- 20-25g świeżych drożdży
+ 1 żółtko jaja kurzego i 3 łyżki krowiego mleka 3,2%, płatki owsiane
zwykłe

Wykonanie:
(miseczki chlebowe)
w letniej osłodzonej wodzie rozpuść drożdże, po czym wsiej przez sito mąkę, dodaj sól, białko i oliwę, t wszytko to wyrób na jednolicie gładką, miękką, nie przywierającą do dłoni kulę masy ciasta – nakryj lnianą ściereczką i pozostaw w miejscu ciepłym na ok.60min, do podwojenia objętości – ponownie krótko zagnieć i podziel na 4 równe części; z każdej uszczknij nieco i sformuj w kształtną kulkę wielkości mniej więcej średniego orzecha laskowego; duże kawałki kolejno spłaszczaj na krągłe placuszki i trzykrotnie podwinąwszy brzegi ich do środka (jak sakiewki), sformuj w krągłe buły – wszystkie przygotowane części rozłóż w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze (te większe złączeniami do dołu) i pozostaw j/w na ok.30min wypulchniana – pędzlem posmaruj dokładnie rozmąconym w mleku żółtkiem; małe kulki umieść na środku dużych tak, by dobrze się przylepiły, tworząc tym samym uchwyt 'pokrywki' – okrasiwszy boki bułek z każdej strony płatkami owsianymi, wstaw do rozgrzanego już do temp.190-200C piekarnika – piecz ok.20-30min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchów oraz suchości środka.
     Gotowe bułeczki-miseczki wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i nań pozostaw na całą noc, by całkowicie ostygły i ciasto dobrze się 'zwarło' – za pomocą długiego ostrego nożyka poodcinaj wierzchnie 'pokrywki z uchwytem' i wydrąż nieco miąższu ze środka bułek (ale nie nazbyt, by wypełnione zaraz zupą nie przesiąkały za szybko!).


(żurek)
kiełbasę pokrajaj w talarki; boczek w kosteczkę – w głębokiej patelni, czy rondelku, z olejem podsmaż z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, po czym zalej wodą i dodawszy oczyszczone warzywa korzeniowe, gotuj na średnim ogniu ok.20-35min – miękkie warzywa odłów w wywaru, za to dorzuć skrojone w kostkę ziemniaki (surowe, obrane), posiekany drobniutko czosnek oraz przyprawy suche do smaku – gotuj kolejnych ok.20-25min; pod sam koniec wlej przygotowany j/w owsiany zakwas i zahartowaną śmietanę – doprowadź do zawrzenia, dla lekkiego zagęszczenia, po czym wmieszaj chrzan i ew. dopraw jeszcze wedle własnego uznania.
Gotowy żurek serwuj w chlebowych miseczkach i z wkładką ugotowanych na twardo jaj (jedno na porcję).


Źródło - (żurek) Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny;
            (miseczki chlebowe) wg przepisu KotletTv (lekka modyfikacja)


Życzę wszystkim smacznego owsianego-wielkanocnego! :)

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...