piątek, 29 marca 2013

Z owsianymi otrębami bułki pszenne


Składniki (10 sztuk):

500 gram maki pszennej typ 650
80 gram otrąb owsianych
25 gram drożdży
300ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
rozkłócone jajo do posmarowania

Wykonanie:

Wodę lekko pogrzać, dosypać do niej łyżeczkę cukru, łyżkę maki i wymieszać z drożdżami, pozostawić na 10 minut, by "ruszyły". Do przesianej maki, oliwy, miodu, soli, otrąb dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić pulchne ciasto. Pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko zagnieść, ciasto wyrobić na wałek, podzielić go na 10 równych części, formować bułeczki, odstawić na 20 minut do napuszenia. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika posmarować jajem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 - 25 minut.

Źródło - W Kuchennym Amoku

1 komentarz:

  1. ciągle się przymierzam, aby spróbować upiec własne pieczywko:)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...