7 marca 2013

Z płatkami owsianymi chlebek orkiszowy-razowy


Składniki:

230g mąki razowej lub orkiszowej
170g płatków owsianych drobnych
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 jajko
120g jogurtu naturalnego
ok.250ml mleka – aby dopełnić do poziomu 480 ml płynów

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wysmarować średnią podłużną foremkę masłem i posypać odrobinę bułką tartą lub kaszą manną. Połączyć razem suche składniki. Rozbełtać jajka z jogurtem w miarce z podziałką. Dolać mleko do poziomu 480 ml i wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Przelać mieszankę do foremki, można posypać płatkami owsianymi, pestkami dyni, słonecznika, świeżym rozmarynem, kminkiem, co lubicie. Przykryć folią aluminiową, piec przez 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu należy  trochę ostudzić.

Przechowywać 3-4 dni owinięty ściereczką.


Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.