6 marca 2013

Z płatków owsianych torcik z owocami

Składniki:

250g płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam na pół z jęczmiennymi)
200g cukru
100g masła
2 jajka
3 łyżki mąki
1/2 paczki proszku do pieczenia
sok i skórka z cytryny
3 łyżki  rumu (lub innego alkoholu)
1 olejek rumowy lub migdałowy
szczypta soli
3 łyżki płatków owsianych do obsypania formy
+ do przybrania dowolne owoce - ja użyłam mango, truskawki i melisę

Wykonanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C - funkcję grzania góra-dół. Przygotować blachę o średnicy 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.
2. Płatki owsiane dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Odłożyć
3. Miękkie masło, jajka i cukier ucierać za pomocą miksera tak długo aż powstanie gładka i jednolita masa.
4. Do masy dodać mąkę, alkohol, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i  olejek cały czas miksując dodać na sam koniec płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia.
5. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec 45 min w temp 175 C.
6. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy je wystudzić i polać lukrem cytrynowym oraz udekorować owocami.

> lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier przesiać przez sitko i ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub wody.

Uwaga: ciasto można dowolnie modyfikować dodając do niego różne bakalie.
Ciasto na początku urośnie jednak potem osiądzie także nie martw się - tak ma być :)

Źródło - Ale Babka!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.