sobota, 16 marca 2013

Owsiana granola zimowa - kokosowo-makowa


Składniki (na 400-500ml słoik):

pełny kubek mieszanki zbożowej (u mnie płatki owsiane, orkiszowe i otręby pszenne)
pół szklanki wiórków kokosowych
duża garść pestek dyni
3 łyżki suchego maku
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
100ml mleczka kokosowego
2 duże łyżki miodu
kilka łyżek zimnej wody
przyprawy korzenne; u mnie: cynamon, kardamon i szczypta przyprawy korzennej

Wykonanie:

Płatki wymieszać z wiórkami, pestkami, makiem i orzechami, dolać mleczka kokosowego, miodu i zimnej wody. Przyprawić cynamonem i kardamonem wg uznania (dałam znacznie więcej tego pierwszego), wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 150 stopniach przez ok. 15 minut (lub dłużej, aby granola się lekko zrumieniła, ale nie przypiekła za bardzo).
Najlepiej smakuje z jogurtem, serkiem wiejskim, solo lub... według mamy - z kefirem :).


Źródło - In Emma's Kitchen

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...