środa, 10 kwietnia 2013

1/ 'Jogurt naturalny z płatkami śniadaniowymi' OSM Czarnków


Niniejszym wpisem rozpoczynam krótką serię recenzji wszystkiego tego, na co możemy natknąć się w sklepach, a co zawiera w sobie choć odrobinę ‘grubszych’ komponentów owsianych :]
     Notki te nie będą się co prawda pojawiały często, ponieważ szczerze mówiąc sama nie kupuję i przeważnie nie mam przyjemności kupować tego typu produktów, poza oczywiście owsianymi płatkami, otrębami oraz ziarnem owsa w czystej postaci – i tak od siebie bym serdecznie każdemu z Was mogła polecić to samo...
     Ale mimo wszystko pomyślałam, że przyda się wprowadzić taki dział recenzji w Owsiankowie – warto wiedzieć, co też takiego dobrego owsianego proponują nam producenci i co w tym tak dokładnie siedzi.
A zazwyczaj właśnie siedzi, ojjj siedziii ;P


Produkt - jogurt naturalny z płatkami śniadaniowymi
Gramatura - 150g jogurtu + 20g płatków = 170g
Opakowanie - plastikowy kubeczek z 'toperem' na płatki
Producent - OSM Czarnków
Zakup - PSS Społem 'Beta'
Cena - 1,45zł

Skład - jogurt (3% zaw. tł.): mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii (lactobacillus acidophilus, bifidobacterium) - płatki śniadaniowe: musli zbożowe (85%) z mieszanką owocowo-bakaliową (ananas, papaja, rodzynki; 15%) w różnych proporcjach - płatki owsiane, mąki: kukurydziana, ryżowa, syrop glukozowy, płatki żytnie, cukier, rodzynki, tłuszcz roślinny, papaja, ananas, truskawka liofilizowana, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: lecytyna sojowa, sól, aromat, barwniki: karmel amoniakalny, annato.
Może zawierać śladowe ilości orzecha arachidowego i innych orzechów oraz mleko, łubin, jaja i sezam.

 ! WARTO WIEDZIEĆ:

Syrop glukozowy (słodzik otrzymywany z kukurydzy przetworzonej na skrobię, za pomocą enzymów/kwasów przerabianej następnie w syrop) - spożywanie w dużych ilościach powoduje m.in.: szybki wzrost wagi i chroniczną otyłość, potęguje apetyt (spadek wrażliwości na leptynę - hormon sytości = stałe poczucie głodu), powoduje gwałtowne zmiany poziomu insuliny oraz glukozy we krwi i zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, może powodować zaćmę cukrzycową, podnosi poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu jelita drażliwego.

Ekstrakt słodowy jęczmienny (słodzik spożywczy otrzymywany z wysuszonego ziarna jęczmienia po przerwanym kiełkowaniu; wykorzystywany głównie przy produkcji piwa; często podlega konserwacji chemicznej) – j/w + wywołuje dolegliwości związane z celiakią.

Lecytyna sojowa (E322; emulgator stosowany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i farmacji; to fosfolipidy i sterole odpowiadające za ważne funkcje życiowe organizmu człowieka) - chociaż uznawana za nieszkodliwą, a nawet powszechnie wymienia się jej korzystne oddziaływanie ('buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby' wg ABC Zdrowie), to pozyskuje się ją głównie z soi upraw GMO (obecnie wciąż niepewnych co do bezpieczeństwa dla zdrowia). Ponad to jest nośnikiem alergenów, powodujących dolegliwości alergiczne nie tylko u osób uczulonych - może także zwiększać ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u tych, którzy wcześniej jej nie doświadczali.

Karmel amoniakalny (E150c; barwnik, jak również aromat syntetyczny na bazie roślinnej, pozyskiwany poprzez oddziaływanie amoniaku na sacharozę) – może powodować nadpobudliwość, jak również być przyczyną chorób wątroby,  żołądka i problemów z płodnością; dopuszczalne dzienne spożycie to 200mg/kg masy ciała.

Annato (E160b; barwnik naturalny pozyskiwany z nasion drzewa tropikalnego 'bixa orellana l.') - może powodować alergie, egzemę oraz zaburzać wydzielanie soków trawiennych; dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5mg/kg masy ciała.

Wartości odżywcze na 100g produktu:
wartość energetyczna - 1700kJ/404kcal; białko - 6,8g; węglowodany - 68,9g, w tym cukry - 26,9g; tłuszcz - 9,6g, w tym kwas tłuszczowy nasycony - 4,0g; błonnik - 7,2g; sód - 0,1g


Opakowanie - estetyczne. Połączenie trzech wyrazistych kolorów przeważających - niebieskiego, bieli i czerwieni, na pewno przyciąga wzrok. 'Toper' dobrze się trzyma kubeczka, natomiast sam kubeczek jest dość podręczny i łatwo go zabrać ze sobą, np. do szkoły czy pracy.
     Aczkolwiek plastikowe ścianki są raczej cienkie, łatwo się wgniatają i trzeba uważać, by ich niczym ciężkim nie przygnieść, bo mogą pęknąć.

Jogurt naturalny - zawiesisty, niezbyt gęsty, dość kwaśny, ale smaczny. I choć skład jego nie jest przykładny - producent ułatwił sobie i przyspieszył pracę dodatkiem białek mlecznych (stanowiących pożywkę dla kultur bakterii) - to niewątpliwie pozostaje w niewielkiej grupie tych lepszych :]
     Co tylko jeszcze irytujące to to, że jogurtu objętościowo w kubeczku jest sporo mniej niż wygląda z zewnątrz.

Mieszankę musli zaś stanowią zalaminowane połyskliwą cukrową skorupką cienkie płatki owsa i żyta, bezczelnie pretendujące do miana 'śniadaniowych', podczas gdy każdy świadomy konsument zapewne wahałby się przyznać im łatkę choćby 'deserowych'; z dodatkiem mikro cząstek kandyzowanych (czyli znów - oblepionych cukrem) ananasa i papai, paru scukrzonych (trudno powiedzieć, czy naturalnie) 'bobków' rodzynek oraz drobinek truskawek liofilizowanych(!*); nie mające żadnego konkretnego, naturalnego smaku. Ot słodycz przełamana kwaskiem, doprawiona sztucznym aromatem.
     Musli jest fajnie chrupiące - ale to ten cukier tak w zębach chrzęści, niestety; niezdrowo przesłodzone, choć oczywiście nie odczuwa się tego jedząc razem z jogurtem.
Dodatkiem, w stosunku do tego właśnie, płatków jest trochę za mało.
Całość nie zaspokoi głodu na długo.

Podsumowując, o ile owe tzw. 'płatki śniadaniowe' najlepiej od razu wyrzucić do śmietnika**, o tyle sam jogurt naturalny jest całkiem dobry.
     Wystarczy by jeszcze tylko wzbogacić go słuszną garstką wybranych zbożowych płatków naturalnych (najlepiej owsianych ;]), wkroić świeży owoc, dorzucić nieco bakalii i dopiero teraz to mamy smaczną i wartościową przekąskę - czy nawet całe I czy II śniadanie! :]

Na koniec jeszcze warto tu może wspomnieć, że ‘jogurt naturalny z płatkami śniadaniowymi’ OSM Czarnków  prezentowany w zeszłym roku na MTP odznaczony został Złotym Medalem MTP Polagra Food...
...ale czy słusznie?

Ocena końcowa - 3+ / 5 (wyłącznie za jogurt... i może tych parę drobinek truskawek liofilizowanych, które trafiły się w mojej porcji musli)


* Liofilizacja (suszenie sublimacyjne) – proces suszenia zmrożonej żywności w niskiej temperaturze i w próżni, co pozwala na zachowanie wszystkich jej pierwotnych właściwości organoleptycznych (aromat, smak, barwa) oraz pełną wartość odżywczą i biologiczną; produkty liofilizowane nie podlegają konserwacji i są wolne od wszelkich chemicznych polepszaczy.
** wszystkie tego typu 'plastikowe', lakierowane cukrowymi syropami musli można też równie dobrze zamknąć sobie w ładnym słoiczku i postawić na półeczce jako ozdoba... coś jak te błyszczące kamyczki w akwarium ;P

Testowała - AiS*Nene [Owsiankowo]; ocena subiektywna
Powyższy wpis nie został dokonany w ramach tzw. 'współpracy – odważnych zainteresowanych zapraszam do kontaktu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...