29 kwietnia 2013

Owsiana granola owocowa


Składniki (ok.1,3l słoik):

2 szklanki płatków owsianych (szklanka 300ml)
po sporej garści orzechów włoskich, laskowych, migdałów, słonecznika
po dużej garści kandyzowanych ananasów, bananów, papai, mango, kiwi, kokosa, moreli pokrojone w kosteczkę
rodzynki, żurawina, płatki kokosa
około 50ml miodu płynnego
50-60 g roztopionego masła

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kokosa w płatkach. Wlać rozpuszczone masło i miód, porządnie wymieszać. Na przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wsypujemy mieszankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i prażymy, aż płatki owsiane zbrązowieją. Należy od czasu przemieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy już wszystko będzie uprażone na złociutki kolor, wyłączamy piekarnik i wyjmujemy granolę. Wsypujemy żurawinę, rodzynki i kokos. Pod wpływem ciepła kokos zrobi się chrupiący a rodzynki i żurawina nie będą nadmuchane. Wystudzone przesypać do słoika. 

Źródło - Słodka Przygoda

1 komentarze:

  1. Lubię domową granolę, często robię :) Twoja prezentuje się bardzo apetyczni i tak... egzotycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.