poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Owsiana tarta marchewkowa z orzechami


Składniki:

>ciasto:
125g mąki
50g płatków owsianych
75g masła 
szczypta soli

>nadzienie:
450g marchewki obranej i pokrojonej
75g kremowego serka
1 jajko
skórka starta z 1 pomarańczy 
sok z połowy pomarańczy
szczypta soli
do smaku - imbir, cynamon, pieprz
50g grubo siekanych orzechów nerkowca

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Całość zagniatamy, przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy marchewki, a następnie gotujemy je do miękkości. Odcedzamy i miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiego pure. Łączymy z serkiem, jajkiem i pozostałymi dodatkami. Doprawiamy do smaku wg uznania. 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej pergaminem formy na tartę (u mnie 3 małe). Układamy na wierzchu kawałek pergaminu i obciążamy z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc wybrzuszeń. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pergamin z fasolkami i podpiekamy jeszcze spód przez kolejne 3 minuty. 
Masę marchewkową rozprowadzamy na podpieczonym spodzie i posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami nerkowca. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu aż masa się zsiądzie, a orzechy nabiorą złotego koloru czyli ok 20 minut. 

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...