poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Owsiane batoniki z czekoladą


Składniki (na 15 sporych kwadratów):

285g płatków owsianych, zwykłych
40g wiórków kokosowych
40g sezamu
40g słonecznika
40g ziaren dyni
20g suszonej żurawiny
20g kandyzowanego mango
20g suszonej moreli
20g kandyzowanego ananasa
20g kandyzowanej papai
30g migdałów
30g orzechów włoskich
30 g orzechów laskowych
30g pistacji
2 łyżki miodu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
125g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce. W rondelku podgrzać mleko skondensowane z miodem. Kiedy będzie ciepłe połączyć ze składnikami sypkimi i dobrze wszystko wymieszać. Na blachę o wymiarach 20x30 cm położyć papier do pieczenia i wysypać masę. Lekko wyrównać, ale nie dociskać zbytnio. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i piec około 1 godziny, aż wierzch ładnie się zarumieni. Batoniki wystudzić i dopiero lekko ciepłe kroić na kawałki. Zupełnie wystudzone zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie i układać do góry nogami na blacie, aby czekolada zastygła.

Źródło - Słodka Przygoda

4 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...