piątek, 19 kwietnia 2013

Owsiane bułeczki marchewkowe

Składniki (na około 12 sztuk):

300ml letniej wody
7g suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
450g mąki pszennej chlebowej
50g płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego
100g marchewki, startej na małych oczkach

Wykonanie:

Wodę mieszamy z drożdżami, solą i 300 g mąki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Następnie dodajemy płatki i olej - dalej wyrabiając. Na końcu dodajemy marchewkę oraz resztę mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż przestanie być klejące. Z gotowego ciasta formułujemy kulę i odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywając lnianym ręcznikiem na około 60 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej formułujemy bułeczkę, oprószamy mąką i odkładamy na blachę (lekko oprószoną mąką). Ponownie przykrywamy lnianym ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 15 minut w 200 C. Najlepiej bułeczki rozdzielić na 2 blachy po 6 sztuk aby się nie stykały. Smacznego :)

Źródło - Enjoy&Create

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...