piątek, 5 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka - kokosanki

Składniki (ok.15 sztuk):

3 łyżki płatków owsianych
5 łyżek otrębów owsianych
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub zastąpić Stevią)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

W garnuszku podgrzewamy mleko z wodą. Gdy będą ciepłe wsypujemy płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe i ksylitol. Gotujemy, aż masa będzie bardzo gęsta - gęstsza niż na owsiankę. Jeśli nie chcemy przypalić garnka to dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenie i dokładnie mieszamy. Łyżką wykładamy porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut, ale tak naprawdę na oko - wyciągamy ciasteczka, gdy mocno się zarumienią - wtedy otrzymamy bardziej chrupiącą zewnętrzną warstwę.

Źródło - Feed Me Better

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...