piątek, 19 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka kokosowe

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
około 60g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych

Wykonanie:

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugim naczyniu masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i miksujemy aż połączy się z masą maślaną. Wlewamy ekstrakt i krótko miksujemy. Mąkę dodajemy do mokrych składników. Wsypujemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Masa powinna być dosyć krucha i nie lepić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. Blachę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Z ciasta formułujemy małe kulki i lekko spłaszczamy. Układając je na blaszce zachowujemy odstępy. Ciasteczka pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180ºC. Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie. Gdy trochę ostygną przekładamy je na kratkę. Smacznego :)

Źródło - Enjoy&Create

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...