3 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka od serca; z rodzynkami i daktylami

Składniki (ok.30 sztuk):

100g rodzynek
150g daktyli suszonych
200g masła
150g cukru trzcinowego (następnym razem dam mniej)
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 jajko
200g płatków owsianych
170g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
cukier waniliowy+cynamon (do posypania)

Wykonanie:

Pokrojone daktyle wraz z rodzynkami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mieszamy. Na koniec dodajemy płatki owsiane i odsączone rodzynki z daktylami.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Pieczemy w 175st. przez 12min, do zrumienienia.
Smacznego!

Źródło - Kocie Smaki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.