19 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka orzechowe


Składniki (na pełną blachę ciasteczek):

80g miękkiego masła
5 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru białego*
1 jajko
ok120 g mąki (wymieszałam żytnią i pszenną)
70g płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka garści orzechów
kilka łyżek mleka **
 * cukier biały można zastąpić miodem
** jeśli masa będzie zbyt sucha, należy dodać kilka łyżek mleka, tak aby masa stała się lepka

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodać jajko, biały cukier i ucierać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki (nieco większe niż wielkość orzecha włoskiego), każdą kulkę lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w dużych odstępach i posypać posiekanymi orzechami. Ciasteczka piec niecałe 20 minut w temperaturze 180°C, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego ! :)

Źródło - Enjoy&Create
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.