25 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka z orzechami i czekoladą


Składniki:

110g masła ogrzanego do temperatury pokojowej
100g cukru (najlepiej brązowego)
1 lub 2 łyżki miodu
1 jajko
200g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków owsianych
30g rodzynków
30g orzechów włoskich, drobno posiekanych
30 g czekolady, drobno posiekanej

Wykonanie:

Miksuję masło z cukrem aż do uzyskania puszystej jednolitej masy. Dodaję jajko i miód. Znowu miksuję. W osobnym naczyniu mieszam dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi, a następnie wsypuję to wszystko do naczynia z mokrymi składnikami. Dorzucam rodzynki, orzechy i czekoladę. Mieszam wszystko dokładnie.
Powinno powstać bardzo gęste, lepkie ciasto. Formuję z niego długi wałek o średnicy mniej więcej 5cm. Wałek ciasta owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na mniej więcej godzinę.
Po upływie godziny wykładam papierem do pieczenia dwie duże blachy, wkładam je do piekarnika i rozgrzewam  go do ok. 180 stopni (warto zostawić w nim blachy na dłuższy czas, żeby się porządnie nagrzały). Wyjmuję ciasto z lodówki. Odwijam folię i kroję ciasto w plastry o grubości ok. 1 cm lub trochę cieńsze. Plastry ciasta rozkładam na podgrzanych blachach i lekko rozgniatam. Staram się przy tym zachować spory odstęp między ciastkami, bo urosną podczas pieczenia.
Piekę w temperaturze 170 stopni około 20 minut, aż ciastka się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika pozwalam im chwilę przestygnąć.

Źródło - Fajne Babeczki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.