25 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka z rodzynkami


Składniki:

150g masła ogrzanego do temperatury pokojowej
140g cukru (najlepiej brązowego)
1 jajko
120g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
160g płatków owsianych
110g rodzynków

Wykonanie:

Miksuję masło z cukrem aż do uzyskania puszystej jednolitej masy. Dodaję jajko i ponownie miksuję. W osobnym naczyniu mieszam razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz płatki owsiane, a następnie wsypuję je do naczynia z mokrymi składnikami i łączę wszystko dokładnie. Na końcu dodaję rodzynki i ponownie mieszam.
Powstaje miękkie, lepkie ciasto, z którego formuję długi wałek o średnicy mniej więcej 5cm. Wałek ciasta owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na mniej więcej godzinę.
Po upływie godziny wykładam papierem do pieczenia dwie duże blachy, wkładam je do piekarnika i rozgrzewam  go do ok. 170 stopni. Wyjmuję ciasto z lodówki. Odwijam folię i kroję ciasto w plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry ciasta rozkładam na podgrzanych blachach, zachowując odstęp, bo ciasteczka trochę urosną podczas pieczenia.
Piekę około 20 – 25 minut, aż ciastka się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika pozwalam im chwilę przestygnąć. Najlepsze są na ciepło, ale w szczelnym pojemniku można je przechowywać nawet tydzień. Piekę takie i inne podobne z książki Popiny najczęściej dzień przed wizytą gości. Potem wystarczy je tylko wyjąć z pudełeczka. Smacznego.


Źródło - Fajne Babeczki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.