czwartek, 25 kwietnia 2013

Owsiane muffinki jabłkowe


Składniki:

1½ szklanki mąki
½ szklanki płatków owsianych
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
3 łyżki miodu
2 szklanki startych jabłek
½ szklanki oleju
½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Rozgrzewam  piekarnik do 180 stopni. Wykładam formę papilotkami. Jabłka obieram, oczyszczam z gniazd nasiennych i ścieram na tarce o grubych oczkach
Mieszam suche składniki ciasta: mąkę, płatki owsiane, sodę i cynamon.  
W osobnym naczyniu roztrzepuję jajko, a następnie łączę je z miodem. Dodaję jabłka. Mieszam. Dolewam olej i znowu mieszam. Dosypuję wymieszane wcześniej składniki suche i łączę wszystko razem mieszając delikatnie.
Łyżką nakładam ciasto do papilotek. Piekę na średnim poziomie ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia na kilka minut. Muffinki są mocno jabłkowe i przyjemnie chrupiące.


Źródło - Fajne Babeczki

1 komentarz:

  1. Ile foremek z tego wyjdzie? I ile kłasć ciasta- bo chyba dużo nie urosną? :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...