piątek, 19 kwietnia 2013

Owsiane muffiny bananowe z rodzynkami

Składniki (na 10 małych muffinek):

1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki drobno zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki rodzynek
2 średnie banany (rozgniecione widelcem lub zmiksowane blenderem)
1 jajko
3 łyżki oliwy
1,5 łyżki miodu
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki łamanych płatków migdałowych (do posypania)

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, migdały, cynamon i rodzynki- dokładnie wymieszać. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki: puree bananowe, jajko, oliwę, miód oraz jogurt naturalny. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać, do powstania jednolitej konsystencji. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia się. Masa powinna być lepka. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości, posypać migdałami. Muffinki pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20-23 minuty. Smacznego :)

Źródło - Enjoy&Create

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...