piątek, 5 kwietnia 2013

Owsiano-gryczane zdrowe ciasteczka ekspresowe

Składniki (ok.7 sztuk):

1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki gryczanej (można zmielić kaszę)
6 suszonych daktyli
5 łyżek mleka (roślinne lub zwykłe)
50 g masła orzechowego
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki syropu klonowego (lub z agawy / 
miodu)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki sody
ewentualnie płatki migdałów

Wykonanie:
Daktyle namaczamy w podgrzanym mleku przez około 10-15 minut. Dodajemy: masło orzechowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i miksujemy blenderem na gładką masę. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następne wsypujemy suche do mokrych i mieszamy, zagniatając ciasto. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy je na kształt ciasteczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. 

Źródło - Feed Me Better

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...