6 kwietnia 2013

Owsiany deser ze śliwkami i jogurtem greckim


Składniki (2 porcje):

ok.400g mrożonych śliwek
300g bardzo gęstego naturalnego jogurtu (u mnie grecki light)
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów granulowanych śliwkowych
cukier brzozowy lub trzcinowy (do smaku)
cynamon
kardamon
imbir

Wykonanie:

Śliwki rozmroź i zagotuj. Duś na małym ogniu aż wyparuje woda i zrobi się z nich gęsta masa jak powidła. Dodaj szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu i ewentualnie cukier do smaku.Ostudź.
W szklaneczce nałóż chłodne śliwki na nie jogurt, płatki owsiane, ponownie jogurt, śliwki  i na koniec znów odrobinę jogurtu. Posyp otrębami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin - płatki namiękną i deser będzie jeszcze pyszniejszy :)

Źródło - Kuchnia Light
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.