sobota, 6 kwietnia 2013

Owsiany mazurek wielkanocny


Składniki:

250g płatków owsianych górskich
50g cukru brzozowego (można zastąpić trzcinowym)
4 jajka
50g maki pełnoziarnistej (dałam orkiszową typ 2000)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50ml mleka
3 łyżki pestek słonecznika

>polewa:
2 białka
150dag cukru brzozowego

Wykonanie:

Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaj płatki owsiane i słonecznik. Wymieszaj.
W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem i wlej do miski  z płatkami. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Tortownicę (u mnie o średnicy ok.26cm) wyłóż papierem do pieczenia. wyłóż masę owsianą, wyrównaj powierzchnie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dokładnie wystudź.
Polewa: cukier dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (50ml). Białka ubij mikserem na sztywna pianę i wlej powoli gorący syrop cukrowy cały czas ubijając. Miksuj aż do uzyskania jednolitej, kremowej polewy.
Polewą pokryj ostudzone ciasto i dowolnie udekoruj.

Smacznego :)

Źródło - Kuchnia Light

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...