piątek, 5 kwietnia 2013

Owsiany placek otrębowy

Składniki (1 porcja):

3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki otrębów
1 łyżka lnu mielonego
1 jajko (białko i żółtko osobno)
70g mielonego sera twarogowego
12 kropli Stevii (lub 2 łyżki ksylitolu, duża łyżka miodu)
25g owoców suszonych (u mnie 15g goji i 10g daktyli)
10g orzechów nerkowca
szczypta soli

Wykonanie:

W miseczce mieszamy razem płatki owsiane, otręby, len mielony, stevię, suszone owoce i orzechy. Zalewamy wszystko niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy ser i żółtko,  i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do przygotowanej masy i dokładnie mieszamy.  Odstawiamy na dwie minutki. 
Rozgrzewamy mocno patelnię z odrobiną tłuszczu. Ja użyłam oleju kokosowego. Wykładamy masę, rozsmarowujemy dokładnie, wygładzając łyżką. Zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię przykrywką. Smażymy aż spód się ładnie zarumieni, po czym obracamy - najłatwiej jest to zrobić przy użyciu talerza lub przykrywki - obracając patelnię, po czym zsuwając placek z powrotem. Smażymy jeszcze kilka minut na malutkim ogniu.

Źródło - Feed Me Better

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...