11 kwietnia 2013

W owsiano-orzechowej panierce karp wigilijny


Składniki:

świeży karp
sok z cytryny
sól
biały pieprz
mąka
 jajko
2 łyżki mleka
1 część bułki tartej
3 części płatków owsianych
2 części posiekanej natki pietruszki
2 części posiekanych orzechów włoskich
masło (można pominąć)
olej rzepakowy do smażenia

>dodatkowo:
cytryna

Wykonanie:

Karpia oprawić, oczyścić, podzielić na porcje wg uznania, umyć i osuszyć. Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów i natki pietruszki przygotować panierkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka.

Karpia obtoczyć w mące, w jajku i w panierce. Rybę kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem i łyżką masła (dodaję masło dla smaku) i smażyć na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.
Tak przygotowanego karpia można także smażyć w głębokim oleju.

Cytrynę przekroić na pół i usmażyć na patelni do grillowania i podawać razem z rybą.

Smacznego:- )

Źródło - Gdy w Brzuchu Burczy...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.