28 kwietnia 2013

Z owsianką bułeczki drożdżowe


Składniki:

300 gram maki pszennej
150 gram gęstej owsianki (może być ugotowana zarówno na mleku jak i na wodzie)
100ml wody ciepłej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży suszonych
2 łyżeczki miodu
30 gram miękkiego masła
jajo + płatki do posypania

Wykonanie:

Mąkę zagnieść z resztą składników na jednolite ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie uformować 8 bułeczek, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajem i posypać z góry płatkami, piec około 20 -25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.

Źródło - W Kuchennym Amoku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.