piątek, 12 kwietnia 2013

Z owsianymi płatkami chleb na zakwasie

Składniki:

120g aktywnego zakwasu żytniego
450g mąki pszennej chlebowej
150g mąki pełnoziarnistej (użyłam mąki orkiszowej)
15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych)
450g wody
2 łyżeczki miodu
1 łyżka soli
60g grubych płatków owsianych 
(40g w oryginale)

Wykonanie:

1. Na suchej patelni upraż płatki owsiane; często mieszaj, aby się nie przypaliły. Odstaw, aby ostygły.
2. Zakwas rozmieszaj z wodą i drożdżami, następnie dodaj obie mąki oraz miód.
3. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw je na 10 minut.
4. Do ciasta dodaj płatki owsiane oraz sól. Ponownie zagnieć całość i przełóż ciasto do naoliwionej miski. Nakryj miskę folią i odstaw do wyrastania na 2 godziny.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 2 części i z każdej uformuj bochenek. Przełóż je do oprószonych mąką koszyków do wyrastania  (lub miski wyłożonej ściereczką i dokładnie oprószoną mąką; możesz też użyć keksówek), nakryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrastania na ok. 1,5 h.
6. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni C, na dno piekarnika wstaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
7. Przełóż  bochenki na rozgrzaną blachę, wsuń do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 225 stopni C.
8. Piecz chleb przez 25-30 minut, studź na kratce.

Źródło - By Było Przyjemniej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...