29 maja 2013

Owsiana granola pełnoziarnista - imbirowa

Składniki:

200g grubych płatków owsianych
100g zarodków pszennych
80g pestek dyni
100g łuskanego słonecznika
60g złotych nasion lnu
100g migdałów
100g rodzynek
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
3 łyżki syropu z agawy (lub klonowego, lub miodu)
100ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Połącz ze sobą skondensowane mleko, oliwę i syrop z agawy. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki, następnie dodaj mokre do suchych i mieszaj całość, aż zaczną tworzyć się większe grudki i masa będzie równomiernie wilgotna.
Przełóż granolę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw granolę na około 25 minut (czas orientacyjny-może być różny w przypadku różnych piekarników i różnych upodobań przypieczenia i chrupkości). W tym czasie 3-4 razy przemieszaj zawartość blachy, aby granola równomiernie się przyrumieniła.
Gotową granolę pozostaw na blasze do wystudzenia. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.
Smacznego chrupania Wam życzę!

Źródło - By Było Przyjemniej
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.