niedziela, 19 maja 2013

Owsiana krajanka imbirowa z rabarbarem



Składniki (forma o wym 20x20cm):
(ciasto)
- 250ml owsianych płatków zwykłych
- 250ml białej mąki pszennej
- 120+20g masła
- 62,5ml jasnego brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- opcjonalnie - 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego bądź ok.1,5 łyżeczki cynamonu
(wkład)
- 4 duże łodygi rabarbaru
- 1 średniej wielkości jabłko
- 4 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:

(wkład) oczyszczony rabarbar potnij na małe kawałki i w misie wymieszaj z kostką miąższu jabłka (obranego) i cukrem – odstaw na razie na bok; (całość) zmielone na mączkę płatki w misie wymieszaj z resztą podanych składników suchych, następnie wyrabiając ze stopionym przestygłym tłuszczem i ew. wanilią, do uzyskania sypkiej masy kruszonkowej – 2/3 ilości równą warstwą ubij na dnie pokrytej papierem do pieczenia formy i tak podpiecz w rozgrzanym już do temp.180C piekarniku, do przyrumieniania (ok.15min) – równomiernie na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej owoce i zasypawszy resztą surowej masy ciasta, na powrót wstaw do wciąż grzejącego j/w piekarnika – piecz ok.30-40min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchu.
Gotową już krajankę odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, by całkowicie ostygła przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! :]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Wypieki z Pasją

4 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiane krajanki, szczególnie z czarną porzeczką ;) ps. dorzuciłam przekrój ciasta z rabarbarem i malinami - w ostatniej chwili udało mi się je pstryknąć jeszcze raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To świetny przepis, tylko mam jedno pytanie:czy zamiast płatkow, można dać mąkę owsianą razową?. (mniej pracy).Spróbuję też zamienić mąkę pszenną zwykłą na razową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy -> wiesz, szczerze nie mam pojęcia... pamiętam, jak kiedyś piekłam owsiany chlebek i zamiast płatków, jak było w przepisie, dałam właśnie mączkę - wyszedł jeden wielki 'glut zakalcowy' (dobry, nie powiem, ale... ;P).
    Tutaj co prawda jest ciasto kruche... może z owsianą mączką okazać się po prostu nieco twardsze?...

    Ano, trzeba by spróbować - w końcu kto nie ryzykuje, nie posmakuje ;PP

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...