19 maja 2013

Owsiana krajanka imbirowa z rabarbarem i kruszonką



Składniki (forma o wym 20x20cm):

(ciasto)
- 250ml owsianych płatków zwykłych
- 250ml białej mąki pszennej
- 120+20g masła (przepis na blogu)
- 62,5ml jasnego brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- opcjonalnie - 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego bądź ok.1,5 łyżeczki cynamonu
(wkład)
- 4 duże łodygi rabarbaru
- 1 średniej wielkości jabłko
- 4 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:

(wkład)
oczyszczony rabarbar potnij na małe kawałki i w misie wymieszaj z pokrajanym w kostkę jabłkiem oraz cukrem – odstaw na razie na bok.
(całość)
zmielone na mączkę płatki w misie wymieszaj z resztą podanych składników suchych, następnie wyrabiając ze stopionym przestygłym tłuszczem i ew. wanilią, do uzyskania sypkiej masy kruszonkowej – 2/3 ilości równą warstwą ubij na dnie pokrytej papierem do pieczenia formy – podpiecz w rozgrzanym do temp.180C piekarniku, do przyrumieniania (ok.15min) – równomiernie na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej owoce i zasypawszy resztą surowej masy ciasta, na powrót wstaw do wciąż grzejącego j/w piekarnika – piecz ok.30-40min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchu.
Gotową krajankę odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, by całkowicie ostygła przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! :]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Wypieki z Pasją

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.