4 maja 2013

Owsiane ciasteczka makaronikowe



Składniki (ok.12 sztuk):

(mączka owsiana)
- 150g owsianych płatków zwykłych
- 1 łyżka syropu z agawy (ew. wybranego płynnego miodu pszczelego)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
(ciasto)
- 50g białej mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 115g masła (przepis na blogu)
- 2 żółtka jaj kurzych
- 5 łyżek syropu z agawy (ew. miodu j/w)
- 1 czubata łyżeczka cynamonu lub 1,5-2 ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka wyciśniętego soku oraz świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny

Wykonanie:

(mączka owsiana)
syrop/miód z olejem i płatkami wymieszaj, luźno rozsyp na pokrytej papierem do pieczenia blaszce i tak wstaw do rozgrzanego do temp.170C piekarnika – podpiekaj, często mieszając, ok.15 minut, do przyrumieniania – odstaw na parę chwil do ostygnięcia, po czym zmiel w młynku do kawy na mączkę.
(całość)
wszystkie składniki suche z przygotowaną j/w mączką owsianą wymieszaj, rozetrzyj z masłem i żółtkiem, a następnie dodaj syrop z agawy/miód i wybrany dodatek smakowy – wyrób na gładką zwartą, nie przywierającą do dłoni kulę, po czym owiń szczelnie folią spożywczą i tak odłóż do lodówki na min.60min – podziel na równe kawałki, sformuj w kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i porozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze – przypłaszcz lekko widelcem na krągłe karbowane placuszki – wstaw do rozgrzanego j/w piekarnika i piecz ok.10-15 minut, do zrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak pozostaw do zupełnego ostygnięcia.

 Smacznego owsianego! :]



Źródło - DIaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Pomysłowe Pieczenie

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.