sobota, 4 maja 2013

Owsiane ciasteczka cytrusowe - makaronikowe



Składniki (ok.12 sztuk):
(mączka owsiana)
- 150g owsianych płatków zwykłych
- 1 łyżka syropu z agawy (ew. wybranego płynnego miodu pszczelego)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
(ciasto)
- 50g białej mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 115g masła
- 2 żółtka jaj kurzych
- 5 łyżek syropu z agawy (ew. znów: wybranego płynnego miodu pszczelego)
- 1 czubata łyżeczka cynamonu lub 1,5-2 tejże ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka wyciśniętego soku oraz świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy lub
cytryny

Wykonanie:
(mączka owsiana)
syrop/miód z olejem i płatkami wymieszaj, luźno rozsyp na pokrytej papierem do pieczenia blaszce i tak wstawiwszy do rozgrzanego już do temp.170C piekarnika, podpiekaj, często mieszając, ok.15 minut, do przyrumieniania - odstaw na parę chwil do ostygnięcia, po czym zmiel w młynku do kawy na mączkę.
(całość)
wszystkie składniki suche z przygotowaną mączką owsianą wymieszaj, rozetrzyj z masłem i żółtkiem, a następnie dodaj syrop z agawy/miód i wybrany dodatek smakowy - wyrób na gładką zwartą, nie przywierającą do dłoni kulę ciasta, po czym owiń szczelnie folią spożywczą i tak odłóż do lodówki na min.60min - podziel na jednakie kawałki, które to sformuj w kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i rozkładając w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, przypłaszczaj doń lekko widelcem na krągłe karbowane placuszki - wstaw do rozgrzanego j/w piekarnika i piecz ok.10-15 minut, do przybrązowienia wierzchów.
     Gotowe ciasteczka wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i nań pozostaw do zupełnego ostygnięcia - przechowuj potem w miejscu chłodnym i suchym (najlepiej w specjalnej puszce czy słoiczku na tego typu drobne ciasteczka, wtenczas długo pozostaną chrupkie i aromatyczne)

 Smacznego owsianego! :]

Źródło - DIaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Pomysłowe Pieczenie

4 komentarze:

  1. pyszności tu prezentujesz

    OdpowiedzUsuń
  2. Goa, Justyna -> Dziękuję :]
    (tak naprawdę to wcale - jeszcze - nie potrafię cykać takich dobrych, apetycznych fotek, ciasteczek zwłaszcza... jakkolwiek powyższe te polecam ;P)

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudeńka :) pochrupałabym takie ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...