13 maja 2013

Owsiane ciasteczka kokosowe - błyskawiczne


Składniki (ok.27 sztuk):

⅓ szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki mąki żytniej typ720
szczypta soli
100g masła śmietankowego
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
W misce zmieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę żytnią  i cukier. W garnku rozpuścić masło i miód. Ciepłe płynne składniki przelać do sypkich, dodając sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wrzątku. Całość dokładnie mieszać do momentu  powstania jednorodnej masy. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać ręką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec na złoto przez ok. 8-10 minut. Ciasteczka wyjąć z piekarnika, chwilę poczekać, aż stwardnieją po czym wystudzić na kratce.

Smacznego:- )

Źródło - Gdy w Brzuchu Burczy...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.