poniedziałek, 27 maja 2013

Owsiane ciasteczka z rabarbarem



Składniki (ok.12-16 sztuk):

(suche)
- 187,5ml owsianych płatków zwykłych
- 187,5ml razowej mąki żytniej (w oryg. pszenna)
- 187,5ml wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka sody spożywczej
(mokre)
- 62,5ml miękkiego masła
- 62,5ml jasnego brązowego cukru
- 62,5ml pszczelego miodu wielokwiatowego
- 1 jajo kurze (oryg . - 125ml białek jaj, czyli ok.3-4 sztuki)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
+ ew. nieco krowiego mleka 3,2%
A także - 250ml oczyszczonego pociętego rabarbaru

Wykonanie:

Masło w misie z ekstraktem, miodem, cukrem oraz jajem zmiksuj do jednolitej, gładkiej i pulchnej konsystencji, po czym dalej miksując, z wolna partiami dosyp mieszankę podanych składników suchych – do uzyskanej gęstej, zwartej kuli ciasta ew. dodawszy jeszcze nieco mleka (jeśli jest zbyt sucha i krucha’), bądź podsypawszy mąką (jeśli zbytnio ‘wodnista’), wmieszaj pocięty na ok.0,5cm kawałki rabarbar – nabierając po ok.2/3 czubatej łyżki, sformuj ok.12 równej wielkości kulek, które to rozkładając z zachowaniem odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze, równomiernie doń lekko przypłaszczaj całą powierzchnią zwilżonej wodą dłoni – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.12-15min, do chwili delikatnego wypulchnienia ciasteczek oraz przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań na pewien czas odstaw w miejsce chłodne do zupełnego ostygnięcia.
Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Mind Over Botty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...