27 maja 2013

Owsiane ciasteczka z rabarbarem



Składniki (ok.12-16 szt):

(suche)
- 187,5ml owsianych płatków zwykłych
- 187,5ml razowej mąki żytniej (w oryg. pszenna)
- 187,5ml wiórków kokosowych (przepis na blogu)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka sody spożywczej
(mokre)
- 62,5ml miękkiego masła (przepis na blogu)
- 62,5ml jasnego brązowego cukru
- 62,5ml pszczelego miodu wielokwiatowego
- 1 jajo kurze (oryg . - 125ml białek jaj, czyli ok.3-4 sztuki)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
+ ew. nieco krowiego mleka 3,2%
A także - 250ml oczyszczonego pociętego rabarbaru

Wykonanie:

Masło w misie z ekstraktem, miodem, cukrem oraz jajem zmiksuj do jednolitej, gładkiej i pulchnej konsystencji, po czym dalej miksując, partiami dosyp mieszankę reszty składników suchych – do uzyskanej gęstej zwartej masy ew. dodaj nieco mleka (jeśli jest zbyt sucha i krucha’), bądź podsyp mąką (jeśli zbytnio ‘wodnista’) – wmieszaj pocięty na ok.0,5cm kawałki rabarbar – nabierając po ok.2/3 czubatej łyżki, sformuj kulki i porozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, równomiernie lekko przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.12-15min, do chwili delikatnego wypulchnienia ciasteczek oraz zrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak na pewien czas odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia.



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Mind Over Botty

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.