środa, 8 maja 2013

Owsiane ciastka Marthy Steward

Składniki (na ok.13 dużych sztuk):

2 szklanki cukru (pół na pół
biały i brązowy ale radzę dać dużo mniej)
226g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kiełków pszenicy (u mnie 
bez)
1-1,5 szklanki bakalii lub czipsów czekoladowych

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrami na masę.
Dodać jajka i ekstrakt.
W misce zmieszać płatki, mąkę, sodę
proszek oraz kiełki pszenicy.
Do ucieranej masy dodać suche składniki
i  wymieszać szybko (10-15 sek.).
Na końcu dodać bakalie.
Delikatnie wymieszać i nakładać ciasto na 
wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
za pomocą łyżki do lodów lub dużej łyżki.
Zachować duże odstępy bo
ciastka bardzo się rozlewają.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez ok. 18 minut (po upieczeniu zostawić
na blaszce przez 4-5 minut i dopiero zdjąć).

Źródło - Coffee Kitchen

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...