sobota, 25 maja 2013

Owsiankowe ciasto czekoladowe z orzechami - uniwersalne



Składniki (tortownica o średn.22cm):
(ciasto)

- 250g owsianych płatków zwykłych
- 200g białej mąki pszennej
- 125g miękkiego masła
- 2 jaja kurze
- 400ml wrzącej wody
- 150g białego cukru
- 100g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 0,5 łyżki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(wkład)
- 2 łyżki wybranej kwaskowatej konfitury (np. z żurawiny, śliw, wiśni...)
- 100g orzechów włoskich
- 90g ciemnej gorzkiej czekolady
(wierzch)
- 90g ciemnej gorzkiej czekolady
* opcjonalnie - ok.1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao

Wykonanie:


Płatki owsiane w misie zalej wrzącą wodą, wymieszaj, po czym odstaw na ok.15min., by ją wchłonęły i napęczniały - dodaj cukry, jaja oraz miękkie masło i wszystko to porządnie razem zmiksuj do połączenia, następnie dosypując mieszankę składników suchych - do uzyskanej już jednolitej gęstawej masy ciasta wmieszaj konfiturę, posiekane orzechy i połowę utłuczonej czekolady - przełóż do pokrytej srebrną folią do pieczenia formy, wygładź wierzch, po czym go równomiernie okrasiwszy resztą drobin czekolady, wstaw do już rozgrzanego do temp.175-189C piekarnika - piecz ok.35-45min., do chwili wypulchnienia ciasta oraz suchości środka.
 Gotowe ciasto odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło - potem możesz wg. uznania lekko jeszcze przyprószyć przesiewanym przez sito kakao :]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Zufikowo

1 komentarz:

  1. Wygląda świetnie! Na takie ciężkie ciasto mam zawsze ochotę:)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...