25 maja 2013

Owsiankowe ciasto czekoladowe z orzechami; uniwersalne



Składniki (tortownica o średn.22cm):
 

(ciasto)
- 250g owsianych płatków zwykłych
- 200g białej mąki pszennej
- 125g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 2 jaja kurze
- 400ml wrzącej wody
- 150g białego cukru
- 100g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 0,5 łyżki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
(wkład)
- 2 łyżki wybranej kwaskowatej konfitury (przepisy na blogu)
- 100g orzechów włoskich
- 90g ciemnej gorzkiej czekolady
(wierzch)
- 90g ciemnej gorzkiej czekolady
* opcjonalnie - ok.1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao

Wykonanie:


Płatki owsiane w misie zalej wrzącą wodą, wymieszaj, po czym odstaw na ok.15min., by ją wchłonęły i napęczniały – dodaj cukry, jaja oraz miękkie masło i zmiksuj do połączenia, następnie dosypując mieszankę składników suchych – do uzyskanej jednolitej gęstawej masy wmieszaj konfiturę, posiekane orzechy i połowę utłuczonej czekolady – przełóż do pokrytej srebrną folią do pieczenia formy, wygładź wierzch i równomiernie okraś resztą drobin czekolady – wstaw do rozgrzanego do temp.175-189C piekarnika i piecz ok.35-45min., do chwili wypulchnienia ciasta oraz suchości środka.
Gotowe ciasto odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło.Wg. uznania można je jeszcze potem lekko przyprószyć przesiewanym przez sito kakao :]

Smacznego owsianego! :]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Zufikowo

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.