13 maja 2013

Pod owsianą kruszonką crumble z owocami

Składniki:

dowolne owoce
ok. 50-80g zimnego masła
płatki owsiane*
ew. cukier waniliowy/stevia
jogurt naturalny/lody

* ilość w zależności od wagi użytego masła

Wykonanie:
Na spód żaroodpornego naczynka wykładamy owoce. Małe – w całości, większe – np. jabłka – kroimy w większą kostkę. Z masła i płatków owsianych przygotowujemy kruszonkę – rozcieramy palcami zimne masło wraz z płatkami owsianymi, by powstały małe grudki. Dla lubiących słodkości – owoce posypujemy cukrem. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. przez ok. 30-45min., aż kruszonka pięknie się zrumieni.
Podajemy gorące z lodami lub kleksem jogurtu naturalnego.

Źródło - Kocie Smaki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.