11 maja 2013

Owsiane ciasto majowe



Składniki (keksówka o wym. 23x12cm):

(mączka owsiana)
- 375ml owsianych płatków zwykłych
- 125ml sezamu (w oryg. siemienia lnianego; można dodać także ziarno
słonecznika, migdały czy orzechy, wg uznania i smaku własnego :])
- 125ml otrębów owsianych (bądź pszennych)
(ciasto)
- 250ml białej mąki pszennej
- 1 jajo kurze
- 375ml naturalnego jogurtu bez cukru (przepis na blogu)
- 125ml jasnego brązowego cukru
- 166ml miodku majowego (przepis na blogu)
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- po 125ml suszonej żurawiny i rodzynek królewskich
(wierzch)
- ok.2-3 łyżki mieszanki owsianych płatków błyskawicznych z sezamem / siemieniem lnianym

Wykonanie:

(owsiana mączka)
owsiane płatki z otrębami i sezamem rozsyp luźno na pokrytej papierem do pieczenia blaszce, po czym podpraż w rozgrzanym do temp.180C piekarniku, ok.5-7min., do wyrazistego przyrumienienia – po ostygnięciu zmiel z grubsza w młynku do kawy.
(całość)
wszystkie podane składniki suche w misie z przygotowaną j/w mączką wymieszaj, po czym wyrób z mieszaniną składników mokrych, do uzyskania na poły gęstej masy – wmieszaj suszone owoce i pokrajany w drobną kosteczkę miąższ jabłka (może być ze skórką).– przełóż równą warstwą do wyłożonej papierem do pieczenia formy i okraś równomiernie wierzch mieszanką owsianych płatków z wybranym ziarnem – wstaw do rozgrzanego do 180C piekarnika i piecz ok.30-40min., do chwili wypulchnienia i przyrumienienia  wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto wraz z papierem do pieczenia ostrożnie wyłóż z formy na kratę i tak pozostaw, by całkowicie ostygło i dobrze się związało, przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! :]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Coolinarna Strefa

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.