sobota, 8 czerwca 2013

Owsiana granola domowa

Składniki:

2 szklanki płatków
(owsiane i orkiszowe) (250g)
1/2 szklanki otrębów owsianych (60g)
1/2 szklanki otrębów i zarodków pszennych (40g)
1/2 szklanki siemienia lnianego (80g)
50g ziaren słonecznika
50g pestek dyni
100g orzechów (włoskie i laskowe)
100g suszonych owoców
(żurawina i śliwki)
100g rodzynek
6 suszonych daktyli
3 łyżki syropu z agawy
(lub klonowego, lub miodu)
5 łyżek oleju rzepakowego
1/3 szklanki soku jabłkowego
1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Suszone owoce i orzechy drobno siekamy. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie w szklance łączymy sok z olejem i syropem. Przelewamy zawartość szklanki do miski i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki będą lekko mokre. Tak dużą porcję granoli warto podzielić na dwie blachy do pieczenia lub zrobić dwie tury. Połowę naszej granoli wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Rozprowadzamy łopatką, aby wyrównać, przy czym lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 15 minut, co kilka minut mieszając łopatką i ponownie wyrównując.

Źródło - Feed Me Better

4 komentarze:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Awards.
    Zajrzyj tu: http://mywaytoxs.blogspot.com/2013/06/sernik-na-zimno.html po więcej informacji c:

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no, taka granola na śniadanko z mlekiem, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moni W. -> Dziękuję! :D

    Pozdrawiam owsiankowo,
    N.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...