niedziela, 30 czerwca 2013

Owsiana granola gryczana z orzechami


Składniki:

2 szklanki płatków owsianych - dla osób unikających glutenu muszą być certyfikowane
pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej suchej - palona może się niesprawdzić, bo będzie za twarda
pół szklanki płatków gryczanych
pół szklanki orzechów włoskich lekko pokruszonych
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
pół szklanki miodu
ćwierć szklanki masła migdałowego - można zrobić samodzielnie jak opisałam tutaj, ja miałam kupione, nie zawsze chce mi się robić, chociaz zrobione jest smaczniejsze
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki wody

Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w dużej misce. Płynne składniki, czyli miód, masło migdałowe, wodę, olej i ekstrakt waniliowy wymieszać dokładnie razem. Powstałym sosem zalać suche produkty, tak żeby dokładnie się nim pokryły. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, około 30 minut, przynajmniej raz w trakcie pieczenia mieszając. Po ostudzeniu przełożyć do słoika.
Taką granolę można jeść na sucho, ja tak najczęściej robię, choć nie jest to ekonomiczne, bo za szybko znika. Ale można ją zjeść na śniadanie, na przykład z owocami lub musem owocowym.

Źródło - Garnkofilia

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...