środa, 12 czerwca 2013

Owsiana granola jabłkowa z bakaliami

Składniki:

400g płatków owsianych
150ml soku jabłkowego
4 łyżki miodu
50g cukru trzcinowego
3 łyżki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki soli
po pół szklanki:
migdałów, orzechów włoskich, słonecznika, orzechów laskowych oraz suszonej żurawiny

Wykonanie:

Wszystkie składanki prócz żurawiny mieszamy w misce. Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Mieszankę wysypujemy na blaszkę, lekko ugniatamy i pieczemy 15 minut. Po tym czasie mieszamy, uklepujemy i wstawiamy na kolejne 10 minut. Jeśli granola nie jest zbyt przypieczona czynność możemy powtórzyć zmniejszając temp. do 150st.C.
Granolę wyjmujemy, studzimy i mieszamy z żurawiną. Przechowujemy w zamkniętym słoju.

Źródło - Dzieje Kuchennej Wiewióry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...