4 czerwca 2013

Owsiane batoniki z masłem orzechowym i miodem

Składniki (ok.6-8 sztuk;
z formy 19x23cm):

110g płatków owsianych
40g wiórków kokosowych
50g posiekanych drobno migdałów
3 łyżki trzcinowego cukru
50g masła
70g masła orzechowego 
90g miodu
3 łyżki musu z jabłek lub ulubionego dżemu (można pominąć)

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, miód, masło orzechowe oraz mus/dżem. Zajmie to kilka minut. Gdy się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia.
W czasie gdy wilgotne składniki się gotują, mieszamy ze sobą suche: płatki owsiane, posiekane migdały i wiórki kokosowe.
Rozpuszczoną masę wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Prostokątną formę smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wymieszaną masę, dociskamy łyżką wyrównując wierzch.
Formę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
Schłodzoną masę kroimy na prostokątne batony.

Źródło - Burczy Mi w Brzuchu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.