15 czerwca 2013

Owsiane ciasteczka 'garściowe'


Składniki (ok 35 ciastek):

125g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
garść posiekanych orzechów włoskich
garść żurawiny
garść groszków czekoladowych
garść wiórków kokosowych
garść słonecznika
garść sezamu

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać po jajku. Dobrze utrzeć jedno jajko, zanim doda się kolejne. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie utrzeć mikserem. Odstawiamy robot, resztę mieszamy już tylko łyżką. Wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby wszystko zgrabnie się połączyło. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Troszkę podrosną, więc warto zrobić odstępy między nimi.

Ciastka pieczemy 10-12 minut w 180*C.

Tuż po wyjęciu z pieca ciacha będą miękkie, należy je zostawić na kilka chwil na blaszce, aby troszkę ostygły i stwardniały, dopiero wtedy można je zdjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


 Źródło - Słodka Przygoda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.