20 czerwca 2013

Owsiane ciastka z truskawkami lub innym owocem sezonowym



Składniki (ok.15 sztuk): 

(ciasto)
- 80g owsianych płatków zwykłych
- 220g białej mąki pszennej
- 115g masła (przepis na blogu)
- 1 jajo kurze
- 120g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- szczypta oczyszczonej sody spożywczej
(wkład) 
-125ml skrojonych w drobną kostkę świeżych truskawek (ew. innych owoców wybranych
- 60g czekolady mlecznej białej/gorzkiej ciemnej (lub orzechów włoskich/laskowych/migdałów)

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym dalej ucierając, dodaj kolejno ekstrakt, jajo oraz mieszankę składników suchych – wyrób łyżką z posiekaną czekoladą/orzechami oraz świeżymi owocami – z uzyskanej jednolitej ‘kruszonkowej’ masy odrywając po niezbyt dużym kawałku, formuj w miarę kształtne kulki i rozkładając w większych odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, bardzo delikatnie przypłaszczaj  – wstaw do rozgrzanego do temp.175C piekarnika i piecz ok.15-20min, do chwili wyrazistego zrumienienia wierzchów.
Gotowe ciastka po ok.10min od wyjęcia z piekarnika ostrożnie (gdyż są jeszcze miękkie!) wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak pozostaw do pełnego ostygnięcia i stwardnienia.

Smacznego owsianego! :]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Kraina Szczęśliwości

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.