środa, 5 czerwca 2013

Owsiane ciasto z rabarbarem



Składniki (tortownica o średn.22cm):
(ciasto)
- 150g mączki owsianej
- 200g razowej mąki pszennej (ew. żytniej, typ 2000)
- 200g masła
- 150g jasnego brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(wkład)
- 400-500g rabarbaru
- 2 łyżki pszczelego miodu wielkokwiatowego
- 50g owsianych płatków zwykłych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (/kukurydzianej)
- 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:


(wkład) oczyszczony z włókien rabarbar skrój na ok.1-2cm kawałki, po czym w misie wymieszaj z resztą podanych składników i odstaw na razie na bok; (całość) wszystkie podane składniki suche w misie wymieszaj, rozetrzyj weń masło na ‘kruszonkę’, po czym z tego 3/4 wylep równą warstwą dno pokrytej papierem do pieczenia formy – równomiernie wyłóż przygotowany rabarbar, zasyp resztą kruszonki i tak wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika – piecz ok.40-50min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchu.
Gotowe ciasto odstaw na całą noc w miejsce chłodne, by całkiem ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Everyday Cooking

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...